Koronapass – frihet for hvem?

Myndighetene vurderer stadig virkemidler i kampen mot pandemien. Koronapass er et av virkemidlene som vurderes. Hva er grønt standpunkt til dette inngripende virkemiddelet? Anders Skyrud Danielsen og Eivind Trædal kommer og innleder til debatt på Grønn Torsdag.

Grønn Torsdag – Fylkessplitting og kanskje folkeavstemning

Den nye regjeringa åpner for å reversere regionreformen. Er det god grønn politikk? Kanskje er det det som er god grønn politikk i Troms/Finnmark, men kanskje i Viken eller i Innlandet? Vi har invitert Frode Elias Lindal som sitter på fylkestinget i Troms/Finnmark og Øyvind Solum som sitter på fylkestinget i Viken til Grønn Torsdag for å diskutere både splitting og om dette er en sak som egner seg til folkeavstemning.

De Grønne i Tyskland – et folkeparti

MDGs varaordfører i Lørenskog i Viken, Ernst-Modest Herdieckerhoff gjester Grønn Torsdag og snakker om det nylig avholdte valget i Tyskland. Et valg hvor De Grønne fikk 14,8% og ble det tredje største partiet. Hva gjør de Grønne i Tyskland til et folkeparti?

3,94 – Hva nå?

MDG greidde det ikke denne gangen heller. Vi kom rekordnærme sperregrensa, men det er ingen trøst.
Grønn Torsdag har invitert Sindre Sørhus, Ellen Sjong og Anders Skyrud Danielsen til å snakke litt om hva skjedde og ikke minst hva gjør vi nå. Velkommen du også.

GT-ekstra: Harald Moskvil, nærnatur og finansiering

Harald Moskvil er MDGs førstekandidat fra Vestfold. Han er blant annet bonde, fornybarentusiast, og fylkespolitiker i Vestfold og Telemark. I denne samtalen snakker vi om hvordan naturen, og ikke minst nærnaturen må bevares. Hva skjer hvis vi fjerne bit for bit? Vi snakker også om hvordan MDG leter etter alternative måter å finansiere f.eks. skole på, slik at løsningene blir for både mennesker og miljø.

GT-ekstra: Julie Estdahl Stuestøl og klimavennlige valg

Julie Estdahl Stuestøl er andrekandidat for MDG i Vestfold. Hun er opptatt av hvordan vi gjør det lettere å ta klimavennlige valg, og få bedre tid i hverdagen. Hun er også kriminolog og jobber ved DSB, og vi kommer inn på MDGs ruspolitikk. Med Guro Johansen og Benjamin Myklebust Rød.

GT-ekstra: Tomas Moss om veganisme

Hvorfor er det sånn at både veganere og de mest ambisiøse kjøttbøndene ofte finnes blant MDG-ere? Det høres motsetningsfullt ut, men gjennom en samtale med Tomas Moss i Horten MDG får vi vite mer om tankene bak, veien til å bli veganer fra Tomas’ perspektiv. Med Veslemøy Klavenes-Berge og Benjamin Myklebust Rød

GT-ekstra: intro Stortingsvalg

Gjennom tre episoder får du møte aktuelle personer i Vestfold MDG, om hvilke veivalg de har gjort og politikken de står for.
Vi tre som har snakket med gjestene har vært Veslemøy Klavenes-Berge, som kommer fra petroleumsbransjen, men som har skapt seg en ny vei innen klima og bærekraft. Ikke minst har hun deltatt i Al Gores Climate Reality Leadership training.
Guro Johansen har med seg perspektiver om hvordan vi får grønn politikk til å passe for alle oss vanlige folk: hvordan kan vi alle bli mer grønne uten at noen faller utenom?
Benjamin Myklebust Rød er klimarådgiver i Horten kommune, og er interessert i overgangen til fornybar energi, og ikke minst solenergi, og har vært medlem av MDG i 15 år.

Fremtidens grønne distrikter – med Karina Ødegård

Det er forskjell på by og bygd, og gode virkemidler for grønn politikk i byen, er ikke alltid gode virkemidler i distrikta våre. Karina Ødegård er MDGs førstekandidat i Oppland, og ukens tema i Grønn Torsdag er de grønnes visjoner for det gode bygdelivet.

Fremtidens tog

Vi har besøk av Bjarne Hellesøe som presenterer transportteknologien Tysk maglev.
Hvilke transportsystemer skal vi satse på i fremtiden? Hva er best for Norge og Skandinavia?

Dette systemet svever noen cm over banelegemet. Fly uten vinger. Kjør uten hjul. Det har potensiale til å knytte sammen byer og tettsteder og erstatte innenriksflyet.
Tysk maglev bygges på påler og gir mindre fotavtrykk i natur og landskap.
Dyr, mennesker, elver og annen infrastruktur passerer fritt under banen.
Lavere vedlikeholdskostnader, høyere toppfart, raskere akselerasjon, mindre kurveradius, høyere stigningsgrad, lavere støynivå, lavere energibruk, raskere byggetid, mulighet for flere stopp langs ruten, full separasjon fra saktegående lokal- og godstrafikk og høy punktlighet i forhold til konvensjonelle høyhastighetstog (lyntog).